Skip to main content
Return

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Spor Kurumu Rehberi yayınladı!

guidelinesforgenderresponsivesportsclub

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (BM Kadın Birimi- UN Women), spor kurumlarının toplumsal cinsiyete duyarlı uygulamaları hayata geçirebilmeleri, kadın ve kız çocuklarının sporla ve sporda güçlenmelerine destek olmaları için adım adım bir yol haritası sunan “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Kurum Rehberi”ni yayınladı.

Rehberin temelini, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefini sporda ve spor yoluyla hayata geçirmeyi amaçlayan ve altı adımdan oluşan bir çerçeve içeren BM Kadın Birimi’nin küresel Nesiller Boyu Eşitlik için Spor Girişimi oluşturuyor. Türkiye’de bir ilki temsil eden rehber, küresel ilkenin her biri için ölçülebilir ve somut eylemlere ve göstergelere dayanıyor ve spor kurumlarının toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirme hedeflerini hayata geçirmelerini desteklemeyi amaçlıyor.

Rehber, BM Kadın Birimi tarafından 17 Haziran tarihinde düzenlenen çevrim içi bir lansman ile tanıtıldı. Etkinlik, BM Kadın Birimi üst düzey yöneticileri, spor dünyasının uluslararası öncü isimleri, HeForShe partneri Fenerbahçe Spor Kulübü ve paydaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Lansman etkinliği HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın’ın sunuculuğuyla gerçekleştirildi. BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir’in açılış konuşmasıyla başladı. BM Kadın Birimi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için spor ekosistemi ile iş birliği yapması konusundaki vizyonuna değinen El-Yassir şöyle konuştu: “Spor dünyasının spor kurumlarında süregelen toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ele almak üzere aksiyon almasına ve örnek teşkil etmesine ihtiyacımız var. Rehberin tanıtımını ise yazarı olan Prof. Dr. Canan Koca gerçekleştirdi. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Koca, “Spor ekosistemindeki tüm paydaşların eşit bir gelecek inşa etmek için toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımla iş birliği yapması gerekiyor” dedi.

Çok uluslu bir Danışma Kurulu dahil olmak üzere çok paydaşlı koalisyonun parçası olan rehber, spor ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarındaki ulusal ve uluslararası uzmanların önemli katkılarıyla hazırlandı. BM Kadın Birimi Türkiye’nin HeForShe Hareketinin bir parçası olan rehber, Koç Holding’in şirketlerinden olan Tüpraş’ın desteğiyle HeForShe ve Fenerbahçe Spor Kulübü iş birliğinden yararlanılarak hazırlandı.

Türkiye'de BM Kadın Birimi, 2018 yılından bu yana HeForShe Hareketi çerçevesinde Fenerbahçe Spor Kulübü ile işbirliği yapıyor. Türkiye'de ilk ve benzersiz olan bu ortaklık; bütüncül bir analiz, kapasite geliştirme faaliyetleri ve ölçülebilir eylemler vasıtasıyla, bir spor kulübünü daha kapsayıcı ve eşitlikçi hâle getirmeyi amaçlıyor.

Etkinlik, spor ekosisteminden, dünyanın önde gelen aktörlerinin yer aldığı iki panel ile devam etti.

Moderatörlüğünü BM Kadın Birimi Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı’nın yaptığı ilk panelde UNESCO, Fenerbahçe Spor Kulübü, BM Kadın Birimi, FIFA ve IOC temsilcileri, rehberin Nesiller Boyu Eşitlik için Spor Girişimi prensiplerinin uygulanması için nasıl bir araç olduğunu tartıştılar.

Panelde yer alan isimler şöyleydi: UNESCO Spor ve Gençlik Bölüm Başkanı Philipp Müller-Wirth, Fenerbahçe Spor Kulübü İnsan Kaynakları Direktörü Önder Birgül, BM Kadın Birimi Nesiller Boyu Eş­itlik için Spor Girişimi Koordinatörü Jennifer Cooper, FIFA Kadın Futbolu Bölüm Ba­şkanı Sarai Bareman, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Olimpik Program Komisyonu Üyesi Neşe Gündoğan. Panelde Fenerbahçe Spor Kulübü temsilcisi Önder Birgül, “ Kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi adına her geçen gün daha büyük bir bilinçle çalışmalarımıza devam ediyoruz” açıklamasında bulunurken, Fenerbahçe’nin Türkiye’de Nesiller Boyu Eşitlik için Spor Girişimi’ni imzalayan ilk spor kulübü olduğunu duyurarak Fenerbahçe’nin taahhütlerini açıkladı.

İkinci panelde sporda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışan önemli kuruluşlar yer aldı. Moderatörlüğünü spor spikeri Nihan Cabbaroğlu’nun yaptığı panele katılan temsilciler, Nesiller Boyu Eşitlik için Spor Girişimi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine nasıl katkı sağladığına ilişkin görüşlerini paylaştı. Panele katılan isimler şöyle: Sporda Kadınlar için Araştırmaya Dayalı Savunuculuğun Küresel Sesi (WSI) Geçmiş Başkan & Mevcut Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carole Oglesby, rehberin eş yazarı BM Kadın Birimi danışmanı ve aynı zamanda Uluslararası Kız Çocukları ve Kadınlar için Beden Eğitimi ve Spor Derneği (IAPESGW) Başkanı olan Prof. Dr. Rosa López de D’Amico, Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Yönetim Kurulu Üyesi Rita van Driel, Kadın ve Spor Uluslararası Çalışma Grubu (IWG) Genel Sekreteri Rachel Froggatt, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Kamu İşleri ve Spor Aracılığıyla Sosyal Kalkınma Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Marisol Casado, Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) İş Geliştirme ve Kaynak Yaratma Müdürü Keri McDonald ve Uluslararası Spor Bilimleri ve Beden Egitimi Konseyi (ICSSPE) Başkanı Dr. Uri Schaefer.

Lansman etkinliği BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova’nın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Varbanova, etkinliğin gerçekleştirilmesinde rol oynayan herkese teşekkür ederken, BM Kadın Birimi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sporda ve spor yoluyla sağlaması için spor ekosistemindeki partnerlerle çalışmanın sürdürüleceğini vurguladı.

 

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Hakkında

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (BM Kadın Birimi) toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına ve kadının güçlenmesine yönelik çalışan Birleşmiş Milletler kurumudur. Dünya çapında kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının daha hızlı bir şekilde karşılanması için kurulan BM Kadın Birimi, BM üyesi ülke hükümetleri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik yasalar, politikalar ve programların tasarlanması ve bu alandaki küresel standartların uygulanması için ortak çalışmalar yürütür. Kadınlar ve kız çocuklarının hakları için küresel düzeyde savunuculuk yapar. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi 2012 yılından bu yana Türkiye’de çalışmalarını yürütmektedir. Daha fazla bilgi için turkey.unwomen.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

HeForShe Dayanışma Hareketi Hakkında

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (BM Kadın Birimi-BM Kadın Birimi) tarafından başlatılan HeForShe dayanışma hareketi , erkekler başta olmak üzere tüm bireyleri değişimin birer savunucusu olmaya davet ediyor.Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yürütülen HeForShe Hareketi, erkeklerin toplumsal gelişimi engelleyen cinsiyetçi normları değiştirmek için sorumluluk alıp, kadınlarla omuz omuza çalıştıkları zaman gerçek anlamda eşitliğin elde edilebileceğini savunuyor.

Bilgi için:

Sinem Aydın,  sinem.aydin@unwomen.org

İpek Naz Çınar,  ipek.cinar@unwomen.org  

 

 

Related Articles